Er glinstert ijzel op de ringweg. Voorzichtig rijdt Jess-E Clover(Energy, Environment & Empathy) na zijn late vergadering naar huis. Moe en gefrustreerd omdat hij niets bereikt had. ‘Weg met die asielzoekers’ vond een rechtse meerderheid. 

Hij doet ‘Being Green’ van Kermit the Kicker in de cd speler en rijdt ongemerkt iets harder. Opeens doemen op straat twee silhouetten op. Ze zullen toch wel stilstaan? Nee, ze strompelen door, met een arm om elkaar heen. Hij toetert, remt, slipt…, corrigeert…, maar zijn Tesla glijdt langzaam door.

Als Kerst-Flappies die het mes zien naderen, kijkt het stel verstijfd van angst in de koplampen. Jess-E’s hart bonkt in zijn keel. Seconden lijken minuten te duren.

Heeft ie ze geraakt? Het display meldt een lichte bons aan de zijkant van zijn Tesla.

‘Maf-stappers,’ denkt hij terwijl hij bij ze neerknielt. Het zijn een koffiekleurige man en vrouw, in schamele kledij. Asielzoekers? De vrouw is hoogzwanger…. ook dat nog. Jess-E stamelt: ‘Heeft u zich bezeerd? Ik kon er echt niets aan doen. Kom, ik breng u naar het ziekenhuis’.

Het stel krabbelt overeind. ’No hospital’ zegt de man zenuwachtig. ‘We have no insurance.’

‘Zal ik dan de politie bellen?’ Nu worden ze panisch. ‘No police, we are illegal! They told us to thunder up.’

‘Straks moet ik zelf ook upthunderen door dit akkefietje’ denkt Jess-E benauwd. In gedachten ziet hij de koppen in de Telegraaf al: ‘Het groene gevaar pleegt aanslag op donkere gelukszoekers!’

Linksdraaiende eikeltjeskoffie

Twijfelend staat Jess-E Clover bij het echtpaar. Als hij de politie belt krijgen ze nog meer narigheid, en hijzelf slechte publiciteit. Maar hij wil ze ook niet in de kou laten staan. ‘Ik breng u naar mijn huis en geef u linksdraaiende eikeltjeskoffie om warm te worden. En ik probeer opvang voor u te regelen.’

In gebrekkig Engels raken ze aan de praat. De man stelt zich voor als Jozef, en de vrouw als Maria. ‘Ja hoor,’ lacht Jess-E ‘Van mij mag u die schuilnaam gebruiken’ en knipoogt vet. Ondertussen geeft zijn vrouw het uitgehongerde stel biologische erwtensoep met vegetarische rookworst.

Terwijl Jess-E druk voor opvang aan het bellen is, krijgt Maria haar eerste wee. Snel opgevolgd door steeds heviger weeën. Het duo zal spoedig een trio worden. Naar het ziekenhuis kan niet, omdat dan hun illegaliteit uitkomt. Opvang lukt ook niet, niemand wil ze hebben. Maria zal in huize Clover moeten bevallen. Een bevriende groene vroedvrouw, die gespecialiseerd is in dwars- en linksliggende baby’s komt helpen.

Time-out

Vijf uur ‘s nachts. De hele nacht hebben ze met z’n allen zitten puffen. Jess-E is bekaf en heeft een time out nodig. Hij schenkt zichzelf een Drentse Turf Whisky in en gaat buiten roken.

Hij was gestopt, maar in de keukenlade lag nog een oud pakje. Beurtelings neemt hij een slok vuurwater, ademt de vrieslucht in, en inhaleert diep de helse dampen van de heilige St. Nicotinus, vermengd met de beste Marokkaanse hash.

De bevalling is in volle gang bij Maria. Jess-E is weer naar binnen gegaan. Hank Bosk van Z66 liep  namelijk langs en brulde: ‘Roken is hier verboden, want je staat binnen 1 kilometer afstand van de stadhuis ingang!’

De bevalling

In de blauwzwarte lucht van de winternacht verschijnt het felle licht van een grote ster. Jess-E hoort het geklapwiek van honderden witte duiven naderbij komen. 

Jess-E schudt zijn hoofd zoals een hond die uit het water komt. ‘Ben ik oververmoeid, had ik die wiet niet moeten nemen?’ Hij rilt, maar voelt tegelijk rust en kracht over zich komen. De wereld zal verbeteren, ook zonder zijn meet-ups. Hij weet het zeker.

De rust wordt doorbroken door een oerkreet van Maria. Even later twinkelt het gehuil van een pasgeboren baby door de nacht. Jess-E ziet Maria met het kind op haar borst liggen. ‘Alles goed?’ Ja, en het is een jongetje!

‘Hoe willen jullie hem noemen?’ vraagt mevrouw Clover vertederd. ‘Hij moet Jezus heten’ zegt Jozef. Jess-E sputtert tegen: ’Jezus’ is tegenwoordig een stopwoordje of een krachtterm. En vroeger was er ook al een of andere Jezus, volgens mij de eerste rode rakker.’

Maria antwoordt zelfverzekerd: ‘Dit is de nieuwe Jezus. Hij gaat een einde maken aan het onrecht in de wereld en pakt tegelijk het milieu ook even mee.’

Even slikt Jess-E; dat had hij graag zelf willen bereiken, maar vooruit… het gaat om het resultaat.

De drie wijzen

Een paar dagen later parkeren drie gepantserde limousines voor Jess-E’s deur. Kale mannen met oortjes doen de portieren open. Jess-E schrikt: ‘Pot-jan-drie-eikeltjes! Het partijbureau is er achter gekomen! Nu word ik verbannen naar het politieke strafkamp van ijzig Den Helder, waar ieder ideaal wordt gesmoord in grauwe middelmaat en foute beslissingen.’

Uit de limo’s stappen echter drie wijze mannen: De presidenten Troemp, NetanYahoo en de Hollandse Hark Prutte! Ze hebben gehoord dat er een ‘Vredevorst’ geboren is. Die kunnen ze goed gebruiken, want zelf komen ze er niet meer uit. Ze hebben cadeautjes bij zich, want dat is goed voor de relatie. Troemp geeft een verblijfsvergunning voor zijn Mexicaanse muur, NetanYahoo het handboek ‘Hoe manipuleer ik de media’ en Hark Prutte overhandigt een Pinokkio neus.

“This is not fake news, guys’ zegt Troemp, let’s make the world great again!’ NetanYahoo denkt ‘Israel first’ en Prutte staat alleen maar bulderend te lachen.

Gebroederlijk vertrekken ze om nieuwe, eerlijke afspraken te maken. Witte duiven fladderen achter hen aan.