Toen bekend werd dat er een (symbolische) ‘Minister’ van Gehandicaptenzaken moest komen, zeiden veel mensen dat ik op die functie moest solliciteren. ‘Jij zou het kunnen Kees’ zeiden ze.

Ik heb het niet gedaan, want ik zou het niet kunnen.

Zo’n zware job kan ik fysiek niet meer aan. In de 19 jaar dat ik leidinggevende functies had in regionaal gehandicaptenwerk en de politiek, reed- en rolde ik me al rot van het ene overleg naar het andere. Dat was in de Noordkop, maar onze nieuwe ‘minister’ zal het hele land door moeten, en vaak in Randstad-files staan.

De meeste van mijn vergaderingen bleken achteraf zinloos. Als er één proces is dat beschadigend  traag gaat, dan is het de emancipatie van gehandicapten. Die groep van 2 miljoen burgers verdient echter óók gelijkwaardigheid.

Spandoeken en campagnes hebben niet geholpen

Vanaf 70-er jaren zijn er honderden acties geweest vóór toegankelijkheid en tégen beeldvorming. Van lokaal tot landelijk, van spandoek tot Ster spot. 50 Jaar later wordt er echter nog steeds geblunderd met toegankelijkheid, worden gehandicapten achtergesteld en is de beeldvorming ‘beperkt.’ Een paar alledaagse voorbeelden:

 

  • In mijn flat stond ik in mijn rolstoel laatst te wachten voor de lift. Een onbekende mevrouw drong voor en zei op kleutertoon tegen me ‘ach, hebben ze je hier zomaar laten staan?’
  • Mijn gehandicapte nicht kreeg voor haar verjaardag een bloemetje van een familielid. Men wist haar huisnummer niet meer, dus hadden ze op het kaartje geschreven: ‘Yolanda, gehandicapt.’ Dan zou de bloemist in het kleine dorp wel weten wie ze bedoelden….
  • Een verslaggeefster tijdens Koningsdag: ‘De rolstoelers spelen vandaag tegen gewone mensen.’

De functie:

De nieuwe ‘minister’ krijgt een prima salaris en jaarcontract bij de KRO/NCRV. U moet een goed debater zijn, lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, ideeën opperen en een spraakmakende gast in talkshows worden. Dat is heel wat, maar er zijn zat gehandicapten die dit aankunnen.

Tips:

  • Maak vooraf duidelijk wat u bereiken wilt. Doe niet mee aan talloze goedbedoelde maar zinloze vergaderingen. Nauwelijks zekerheid over het eindresultaat? Niet doen, zonde van uw energie.
  • Besteedt veel aandacht aan de politiek. Daar moet -eindelijk- effectief beleid en wetgeving vandaan komen. Ook de VNG (Ver. Ned. Gemeenten) is belangrijk. Zij doen concreet iets met het VN Verdrag, middels hun Koplopers project.
  • Pleeg geen broeder/zuster moord. Bijvoorbeeld Illya Soffer van Ieder-In en Aline Saers van Per Saldo, doen het goed. Kaap hun rol niet weg. Als ‘minister’ bent u voor het grote geheel.

Ik wens u veel succes!

Deze column werd op diverse websites geplaatst