De ‘goede wil’ van de Horeca is echter in werkelijkheid heel wat minder goed (uitzonderingen daargelaten).

‘Horeca heeft goede wil bij toegankelijkheid.’

OH JA?

Dinsdag 31 januari was op NPO 2 het Max programma ‘Meldpunt,’ met als onderwerp ‘ontoegankelijkheid.’ Vanaf 1 januari moeten Horeca bedrijven namelijk (in redelijkheid) ook toegankelijk zijn!

Het programma begon met een reportage waaruit bleek hoe slecht het nu nog is.

Aan tafel zaten actrice Funda, strijder Jan Troost (voorheen CG Raad), Adriana van Dooijeweert van het College van de Rechten van de Mens (die de uitvoering van de nieuwe wet moet bewaken) en Cees den Bakker van Horeca Nederland.

Die laatste probeerde meteen de angel er uit te halen, door te zeggen dat de Horeca gastvrij en behulpzaam is, en dat ze altijd bereid zijn om iemand te DRAGEN!

Gelukkig werd dat meteen fel weerlegd door mevr. van Dooijeweert. Het VN verdrag gaat immers uit van menselijke waardigheid en zelfstandig kunnen functioneren. Niet ‘gedragen’ worden.

Afleidingsmanoeuvres 

Den Bakker vervolgde met afleidingsmanoeuvres over historische panden en bleef steeds herhalen dat de Horeca ondernemers van goede wil zijn.

Natuurlijk kan niet elk gebouw aangepast worden, geen enkele gehandicapte verwacht dat ook.

De ‘goede wil’ van de Horeca is echter in werkelijkheid heel wat minder goed (uitzonderingen daargelaten).

Ik kan 10 recente voorbeelden noemen van bewust weigeren van aanpassingen, terwijl er een prachtige gelegenheid was, omdat er verbouwd of nieuw gebouwd werd.

Ik begrijp best dat dhr. den Bakker voor zijn branche opkomt, maar zijn tactiek was ergerlijk en misleidend. Wat mij betreft had hij harder aangepakt mogen worden in de discussie. Helaas is hij niet de enige die een toegankelijke samenleving vertraagd voor 8% (!!!) van de bevolking. En dat terwijl toegankelijkheid voor omzetstijging zorgt.

De regels liggen er nu. Maar de uitvoering en handhaving is nog een lange weg.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat het College voor de Rechten van de Mens het erg druk krijgt. Ik wens ze wijsheid en succes!

2 antwoorden
 1. Hans ter Veen zegt:

  Goedendag Kees de Jager,
  Via ‘Support” kwam ik op uw site. Ook ik heb de betreffende uitzending gezien.
  En ik ben het met u eens. Ik ben mantelzorger van mijn vrouw die MS heeft en volledig beperkt is. Ze heeft geen been, arm en handfunctie meer. (ze kan zelfs niet aan haar eigen neus afvegen) Maar zeggen/schrijven is één, doen is een tweede. Daarom ben ik, na twee jaar aarzelen, begonnen met een website waarop ik alle toegankelijke en niet toegankelijke gelegen in mijn omgeving in kaart breng. Ik zoek nu medestanders die volgens dezelfde gradaties in hun omgeving alle horeca-, uitgaans- en overnachtingsgelegenheden in kaart willen brengen.
  Ik vraag u, nee ik daag u uit, om uw omgving/gemeente ook in kaart te brengen om zo heel toegankelijk Nederland OP de kaart te krijgen. In de hoop dat ondernemers ons zullen gaan vragen ook positief op de website vermeld te mogen worden.

  Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

  Groetend,
  Has ter Veen
  http://www.ongewoondoordenop.jimdo.com

 2. Kees de Jager zegt:

  Hartelijk dank voor uw reactie mijnheer Ter Veen! Een goed initiatief van u om in uw regio de toegankelijkheid in kaart te brengen! Eigenlijk zou zoiets via een landelijke app moeten gebeuren. Daar zijn wel initiatieven voor genomen, en er zijn bijv. ook websites en Facebook pagina’s maar echt compleet en landelijk zijn deze nog niet. Ik vind ook dat dit geen vrijwilligerswerk meer is, maar door de overheid landelijk aangepakt zou moeten worden. Wat uw ‘uitdaging’ betreft, die voer ik al 15 jaar uit 😉 Eerst als voorzitter van een gehandicaptenraad, de laatste jaren via de politiek. Twee van onze stranden zijn nu toegankelijk en aan andere projecten wordt gewerkt. Kijk ook eens op: https://keesdejager.com/portfolio-item/toegankelijkheid-buurthuizen/

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *