Stil tussen het gebabbel

Stil tussen het gebabbel

Anton is nooit zo’n prater geweest. Maar als hij wat zei, dan ging het ergens over. Hij kon adrem uit de hoek komen en leuk iets vertellen. Dan genoot hij zichtbaar van het lachen van zijn ‘publiek.’

Maar sinds hij dat hersenletsel kreeg, luisteren er niet zoveel mensen meer naar hem. Haperend vormt zijn zachte stem moeizaam de woorden tot zinnen, soms halverwege opnieuw beginnend. Je moet geconcentreerd luisteren en geen haast hebben.

Op de verjaardag van zijn zus was die rust en concentratie er niet. De volle kamer maakte het er ook niet makkelijker op. In groepjes zaten de bokken en de geiten luid te praten over dat bééldige jurkje, of die loeier van een goal.

Sommige familieleden probeerden het even. Dan gingen ze naast zijn rolstoel zitten, en vroegen ‘hoi, Anton, hoe is het met jou?’

Een normale gespreksopening, maar eigenlijk zagen ze al tegen het vervolg op. Niet omdat Anton klaagt, maar vanwege de moeizame communicatie.

Nicht Anneke kwam even naast hem zitten. ‘Hebbes’ dacht Anton en duwde zijn joystick richting oogcontact. Hij wilde zijn verhaal wel even kwijt, maar wist uit ervaring hoe het verder zou gaan. Eerst zou er de aandacht zijn, maar al gauw onrust en een afdwalende blik.

Zo ook met Anneke. Wat ze Mieke verderop hoorde zeggen vond ze eigenlijk leuker. Met een half oor luisterde ze daar al naar. Ze bleef nog even naast hem zitten, maar haakte al in op wat Mieke zei. Toen stond ze op en zei: ‘Nou, sterkte maar weer hè Anton. Moet ik nog wat voor je inschenken?’ en verdween naar de andere hoek van de kamer.

Anton begrijpt het wel en neemt het ze niet kwalijk. Maar al zouden ze maar even hun hand op de zijne leggen… ook dat is contact.

De kamer is vol en leeg tegelijk. Hij voelt zich eenzamer dan ooit.

2 antwoorden
  1. Ronald zegt:

    Mooi stuk en gewoon waar. Het zou best wel goed zijn als “anderen” daar ook over nadachten.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *