Dankzij een woud van camera’s, (die vanuit alle hoeken boven- en ondergronds registreren), enorme beeldschermen, en computers met giga databases, propt de moderne sportverslaggever ons vol met sport-obesitas. Een uitgebreid menu barstensvol trivialiteiten.

Tijdens de rust bieden de heren Heijn en Donald ons overbodige calorieën aan, en de Gall en Gallbakken alcoholische roesjes.

Vroeger vertelde een verslaggever gewoon wie er aan de bal was. In een rustig moment van de wedstrijd werd relevante informatie over de teams gegeven.

De tijden begonnen te veranderen met Theo Koomen, die een enthousiast ‘ooggetuige verslag’ gaf van een Tour de France etappe, terwijl hij kilometers verderop in de kroeg zat. En Jack van Gelder introduceerde het bij een doelpunt orgasmerend brullen (geen idee of dit een werkwoord is, maar u snapt wat ik bedoel). Het zou een edelhert tijdens de bronst niet misstaan hebben. 

CIJFERFESTISJISTEN

Tegenwoordig horen (en zien via gelikte graphics) we wat het percentage balbezit van het team is, hoe vaak er op doel geschoten is, en hoeveel wedstrijden zij sinds 1958 gewonnen hebben.

En passant wordt ook even vermeld dat 33,3 % van het team een hekel heeft aan bloemkool, dat er momenteel onderzoek gedaan wordt waarom 59,5 % wèl van bloemkool houdt, en dat 7,2 % geen mening heeft, terwijl bewezen is dat bloemkool de kwaliteit van de voorzet in 81,2% van de gevallen positief beïnvloedt. Daarna volgt uitleg waarom 54,5% van de spelers rechtsdragend is, en ze hun linkerhand bovenop hun rechter leggen, ter bescherming van hun edele delen. Interessant daarbij is, dat de opa van de Servische spits Netnietnietsj een Hollander was, die in 1967 ondanks deze houding toch getroffen werd in zijn balbezit.

Met algoritmes waar Google jaloers op is, wordt berekend wat de kansen van een team zijn om in de volgende ronde te komen. Overal wordt rekening mee gehouden; Ook als het volle maan is op 3e Paasdag en de spelers SpaghetRIE hebben gegeten.

Inmiddels verschijnt er een prachtige actie op televisie. De verslaggever haast zich om zijn feitjes af te raffelen. Te laat…. Dan maar naar de herhaling kijken.